Forum -> Przedawnienie weksli - kiedy?

Tytuł:Przedawnienie weksli - kiedy?
Autor:Aga67
5.8.2010, 15:36
Proszę o pomoc w wyjaśnieniu następującej sprawy: W 2003 roku przestałam "współracować" z firmą Amplico AIG Life. Właściwie to oni zrezygnowali z moich usług twierdząc,że jestem za mało wydajna. Niestety, zgodnie z umową agencyjną, musiałam nadal spłacać wartość weksla ( mając 20 lat człowiek jest jednak baaardzo niemądry, zgadzając się na podpisanie tak skonstruowanej umowy - to jak samobójstwo). Tracąc dochód jaki uzyskiwałam będąc agentem, przestałam spłacać narzucone mi raty. Tegoż samego roku Amplico wytoczyło mi sprawę sądową...wyrok był oczywisty. Będąc bez pracy (wtedy jeszcze byłam studentką) nadal nie spłacałam rat. I tak minęło 7 lat. Dzisiaj otrzymałam pismo z firmy windykacyjnej z uprzejmą informacją o konieczności spłacenia długu. Czy w chwili obecnej nie nastąpiło już przedawnienie tego długu? Od chwili wydania wyroku ( 2003r.)Amplico ani razu nie upomniało się o pieniądze. Chyba czekało na przyrost odsetek.

Tytuł:Przedawnienie weksli - kiedy?
Autor:Bobby
9.8.2010, 08:44
należność główna oraz odsetki do dnia uprawomocnienia się wyroku nie są przedawnione; jeśli nie było żadnych czynności egzekucyjnych - egzekucja u komornika, podpisanie ugody itp, to również przedawnione są odsetki z wyjątkiem odsetek za ostanie 3 lata; przy czym ten okres jest zmienny, bo odsetki będą tylko należne od dnia złożenia wniosku egzekucyjnego do komornika (bo ta czynność przerwie bieg terminu ich przedawnienia); nalezy o tym poinformować windykację, jeśli chce pani spłącać, bo jest to minimum negocjacyjne.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
nosił wilk razy kilka ponieśli i...

Artykuły

więcej artykułów
JW Construction mieszkania
JW Construction mieszkania na osiedlu w Gdyni. Osiedle stanowi zespół 9 budynków o niskiej zabudowie - czterokondygnacyjne z ponad 200 mieszkaniami. Wybudowane przez ...
2012-01-19 11:40:21

Tele Polska
Ruszyła kampania ?Powrót do szkoły? prowadzona przez Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce w Polsce. Fundusze na wyprawki szkolne dla osieroconych i opuszczonych dzieci zbierane będą w całym ......
2012-01-18 14:54:11

MobileFormats
Mijają 4 miesiące od momentu uchwalenia nowelizacji prawa telekomunikacyjnego, które zwiększyło ochronę abonentów. Firmy organizujące konkursy i loterie SMS wbrew wcześniejszym czarnym scenar......
2012-01-18 14:52:35

Revitum
Depresja jest stosunkowo nową chorobą, bo jeszcze sto lat temu nikt o niej nie słyszał. Według Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum obecnie w Polsce cierpi na nią ponad milion ......
2012-01-18 11:56:09

Feniks Katowice
Od wiosny tego roku widoczny jest spadek cen na rynku nieruchomości i według prognoz firmy deweloperskiej Feniks Katowice ten stan utrzyma się w ciągu najbliższych kilku miesięc......
2012-01-09 08:15:38

więcej artykułów
    • R  e  k  l  a  m  a

• Forum
    • należność główna oraz odsetki do dnia uprawomocnienia się wyroku nie są przedawnione; jeśli nie było żadnych czynności egzekucyjnych - egzekucja u komornika, podpisanie ugody itp, to równ...(więcej)

Zamknij X
    Pobierz odtwarzacz Adobe Flash Player